BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Monday, February 6, 2012

Sõõm värsket köögiviljamahla võib teha imet‏

Energiat annavad köögiviljamahlad vähe, kuid neis sisalduvad toitained on kõik ääretult olulised.
Aiapidajatel, kel head hoidlad, on köögivilju küllap veel piisavalt. Need ootavad söömist ja mahlaks pressimist.

Tervisliku toitumise poole püüdlejad joovad puuvilja-marjamahlu hea meelega, aga köögiviljadest mahlu vähe. Olgu see tehtud kummast tahes, parim on selline, mida joome värskelt, kohe pärast valmistamist.

Tänapäeval on mahlapresside valik poes suur ja hinnaklassist leiab samuti taskukohast. Kes on soetanud koduse mahlapressi, on teinud õige sammu. Vahe kodus valmistatud ja poes müüdavate mahlade vahel on suur.

Poemahlad on tööstuses läbinud mitmed etapid, nii et nende töötlemise ja konserveerimise käigus on hävinud üle 40% bioloogiliselt aktiivsetest ainetest.

Kodus saab valmistada värsket mahla (koos viljalihaga) vastavalt vajadusele. Nii saame köögiviljadest kätte vitamiinid, mineraalained, ensüümid jm toitained.

Mahlas rohkem kui salatis

Muidugi on värske köögivili igal moel kasulik. Kuid et sealt vajalikke toitaineid kätte saada, peab üsna suuri koguseid toorelt ära sööma.

Mahlast saab rohkem vitamiine ja mineraalaineid kui salatist, sest nende kontsentratsioon on mahlades suurem. Nii on pooles klaasis porgandimahlas karotenoide, st A-vitamiini eelvitamiine rohkem kui 450 grammis toorestes porgandites. Pool klaasi mahla on paras korraga ära juua. Proovige aga süüa pool kilo porgandit ja nii mitu korda päevas!

Mahlad seeduvad kiirelt, organismil ei ole vaja kulutada selleks palju energiat. Neid võime juua suuremal hulgal, jaotatuna päeva peale, põhjustamata endale seedehäireid.

Paljud vitamiinid, värvained on organismile kättesaadavad üksnes mahladest, kuna pressimise käigus purustatakse köögivilja kiudaine ja koed.

Loomulikult ei pea kõrvale heitma toorsalateid või tooreste köögiviljade närimist - eriti lapsed -, kuid mahlu võiks samuti juua.

Köögiviljamahlad ravivad

Köögiviljamahlad omavad kindlat kohta rahvameditsiinis, organismi turgutamisel pärast raskeid haigusi või pikemat antibiootikumide ravikuuri.

Mahlad hoiavad organismi tugeva ja on haigusi ennetava toimega. Just praegu on õige aeg end mahladega turgutada, et mitte haigestuda grippi.

Milline mahl on parim? Neid on raske pingeritta panna, sest kõik tugevdavad organismi omal moel. Parimateks võib lugeda mahlu, mis sisaldavad enim organismi kaitsvaid antioksüdante. Neist tähtsaimad on karotenoidid (A-vitamiini eelvitamiin), flavonoidid, C-, E-, B-grupi vitamiinid ja paljud mineraalained (kaalium, kaltsium, magneesium jt).

Väga olulised on värvipigmendid, mis samuti tegutsevad antioksüdantidena, aidates kahjutuks muuta organismi sattunud ohtlikke ühendeid.

Nii näiteks sisaldavad erkrohelised köögiviljad rohkesti rauda, karotenoide; punast värvi köögiviljad - peet, redised, tomat - on rikkad antioksüdantide ja bioaktiivsete ainete poolest; kollastes ja oranžides köögiviljades on palju karotenoide.

Köögivilja toormahlad sisaldavad ensüüme ehk fermente (keerulised orgaanilised ühendid), mida leidub üksnes elavates organismides. Kuumutamisel üle 60 kraadi need lagunevad. Ensüümid soodustavad seedimist, tagavad organismi normaalse talitluse, taastavad rakke, aitavad omastada toitaineid ning annavad jõudu lihastele.

Osast köögiviljadest valmistatakse mahla üksnes ravi eesmärgil, nagu kartulist mao- ja kaksteistsõrmikuhaavandi raviks või kurgist liigse vedeliku väljutamiseks. On haigusi, mille raviks sobivad mitmed köögiviljamahlad või segud nendest.

Alljärgnevaid mahlu võiks raviotstarbel juua kaks kuud järjest pool klaasi päevas.

- Artriit: porgandi-, spinati-, peedi- ja sellerimahl.

- Südamehaigused: kõrvitsa-, porgandi-, peedi-, tomati-, kurgi-, spinati- ning kapsamahl.

- Allergia: porgandi-, peedi-, kurgi- ja spinatimahl.

- Astma: porgandi-, selleri- ning redisemahl.

- Pahaloomulised kasvajad: porgandi-, kapsa-, spargelkapsa- ja lillkapsamahl.

Kodus joogiks või raviks valmistatud köögiviljamahlu tuleb alati lahjendada veega, enamasti piisab suhtest 1 : 1.

Järgnevalt teeme juttu olulisimatest kodumaistest köögiviljadest, mis praegu keldris hoiul ja mida piisavalt saada ka poest või turult.

Porgand

Porgandi toormahlaks sobivad terved, karged, võimalikult tumedavärvilised porgandid. Poolest kilost hoolikalt harjaga pestud porganditest saate umbes 280 ml mahla, kui valmistate mahla-pressiga.

Porgandi toormahla joomine puhastab organismi, aitab väljutada üleliigset vedelikku, võtab maha vaimsed pinged, parandab silmanägemist, ravib põletikke, aitab kõhukinnisuse vastu, annab näonahale ilusa jume, tugevdab immuunsüsteemi ja südametegevust.

Porgandimahl on magusa maitsega, tänu millele võib sinna lisada ka mingit hapumat mahla. Väga hästi sobivad õun ja jõhvikas. Ravi puhul tuleb lisanditega olla ettevaatlik, küll aga sobivad need tavajoogi hulka.

Mahla joomisega ei tasu üle pingutada, profülaktika mõttes piisab 0,5 klaasist, ravi korral võib juua isegi kuni 3 kl päevas (lahjendatult veega 1 : 1). Mahla on soovitatav juua enne sööki, siis omastab organism toimeained täielikult.

Kapsas

Kapsas sisaldab rikkalikku valikut vitamiine ja mineraalaineid, eriti rohkelt C-vitamiini. Värske kapsa mahlast on leitud aine, mis soodustab haavandite paranemist. Seda nimetatakse U-vitamiiniks.

Kapsamahla regulaarne joomine parandab imekiirelt alahappesusega mao- ja kaksteistsõrmikuhaavandid. Ainuke ebameeldivus on gaaside teke. Juhul, kui gaasid paari päeva jooksul ei kao, tuleb loobuda kapsamahla joomisest ning üle minna porgandimahlale, mis võib osutuda sama tõhusaks. Seda peab haige ise tunnetama ja vastavalt tegutsema.

Kapsamahl puhastab organismi ning on külmetushaiguste korral röga lahtistav, parandab seedetrakti motoorikat, sobides seega kõhukinnisuse puhul.

Kapsamahla on kasulik juua ka ülekaalulisuse, südamehaiguste ja alahappeliste gastriitide puhul.

Kartul

Kartulimahla raviomadustele on hakatud üha rohkem tähelepanu pöörama. Kartuli keemiline koostis on mitmekesine: mineraalidest rohkesti kaaliumi (568 mg 100 grammis juurviljas), vitamiinidest enim C-vitamiini. Väärtuslikud toitained asuvad koore all, seega tuleks mahla valmistada korralikult pestud koorega kartulist.

Kartulis tegutsevad ensüümid põhjustavad kiirelt tema tumenemise, niisiis tuleb mahl valmistada kiirelt ja kohe ära juua. Kartulimahl on ainuke, mida saab edukalt valmistada käsitsi riivides ning läbi marli pigistades - 100 grammi kohta saame 50 grammi mahla, mis on piisav ühekordseks annuseks. Kartulimahl leevendab põletikku, alandab maohappesust ja on bakteritsiidse toimega, mistõttu seda kasutatakse mao- ja kaksteistsõrmikuhaavandi puhul. Juua 2-3 korda päevas ½ klaasi korraga 20 minutit enne sööki 3-4 nädalat järjest.

Kartulimahl aitab kõrvetiste, kõhugaaside, podagra, reuma, peavalu, suhkruhaiguse, jämesoole põletiku ja isegi vähktõve korral.

Peet

Punapeet on rikas aktiivsetest ensüümidest, karotenoididest, mineraalainetest, vitamiinidest ja teistest olulistest ainetest, mis avaldavad just mahlas kiiret mõju. Hea enesetunne saabub vahel juba 15 minutit pärast klaasi mahla joomist.

Seepärast on peedimahla kasulik juua kurnatuse korral, eriti pärast antibiootikumide ravikuuri, nii vanuritel kui ka lastel. Peedimahl on parim, mida suudame anda pärast infarkti või insulti, kui kannatada on saanud kogu organism.

Peedimahl on suurepärane ravivahend - eeskätt organismi tugevdaja, maksategevuse stimuleerija, vererõhu ja kõhu korrastaja ning kilpnäärme stimuleerija. Ravib külmetushaigusi, eriti nohu, kui tilgutada mahla ninna.

Peedimahl on tugevatoimeline, mistõttu seda tuleb kindlasti lahjendada veega (1 : 2).

Enne mahla joomist võiks seda hoida külmikus ilma kaaneta nõus, et lenduksid iiveldust ja kõhulahtisust esilekutsuvad ärritavad ained.

Kaalikas

Kaalikas on köögivili, milles vitamiinid säilivad kuni kevadeni, eeskätt C-vitamiin.

Kaalika pisut mõrkjas mekk ei meelita temast mahla tegema. Kes on aga kord maitse omaks võtnud, ei loobu selle mahla joomisest. Seda võib teha koos porgandimahlaga - nii paranevad maitse ja ka raviomadused.

Organismi tugevdamiseks peaks just nüüd igaüks jooma ravikuurina porgandi-kaalikamahla. Mahla tuleb lahjendada veega (1 : 1), et see ei ärritaks magu. Teatud haiguste korral, nagu hemorroidid ja pahaloomulised kasvajad, võiks seda juua lausa liiter päevas kuu aega järjest.

Jäägid pudru hulka

Toormahlu võib sügavkülmutada, ka siis säilivad ensüümid, vitamiinid, mineraalained jt toitained.

Kui valmistate köögiviljamahla, puhastage köögiviljad enne korralikult. Nii saate mahlapressimise jäägi samuti toidus ära kasutada - putrudes, pannkoogitainas, kotlettides jm.


Artikkel ilmus Targu talitas.

0 comments: