BLOGGER TEMPLATES - TWITTER BACKGROUNDS »

Tuesday, July 7, 2009

Gluteenitalumatus

Me oleme harjunud hommikuks sööma kausitäie hommikuhelbeid või paar-kolm võileiba. Sai ja leib on meie söögilaual igapäevategelased. Me röstime neid, määrime sinna peale võid, lisame juustu ja vorsti. Tarbime hommikuhelbeid koos piimaga, mõne lemmikud on šokolaadi, teisele meeldivad nad kaneelimaitsega. Tööle minne möödume mõnest kohvikust, kus müüakse saiakesi ka kaasa. Me peatume seal, et võtta kaasa paar sooja suussulavat ja pehmet pontsikut või õunapommi, ja kindlasti mitu, sest äkki keegi tahab töö juures veel. Lõunasööki lõpetades leiame ennast mõtlemast, et kas peaks pärastlõunaks midagi veel kaasa võtma. Mis see on, mida me selle midagi all mõtleme? Loomulikult saiake, kas siis magus või soolane. Ka õhtul pakume me toidu kõrvale leiba, saia. Võibolla valmistame pastat või putru. Ühesõnaga, me sööme päevas päris palju teraviljatooteid. Kas me aga teame, mida me enda kehaga teeme? Oskame me seda pidevat teraviljatoodete tarbimist siduda mõne oma terviseprobleemiga?
Teraviljad jagunevad kahte kategooriasse: gluteeni sisaldavad (rukis, oder ja nisu) ning gluteeni vabad (tatar, riis, hirss). Esimesi tohiks tarbida ainult siis kui neid on leotatud, idandatud või kääritatud. Teised on kergemini seeditavad, kuid sisaldavad siiski toitaineid, mida on vaja neutraliseerida. Kuid meie tänane murelaps on gluteen. Mis on gluteen ja mida ta põhjustab?
Mis on gluteen ja selle talumatus?
Gluteen on valk, mida on väga raske seedida. Aastaid arvati, et gluteenitalumatus on haruldane geneetiline haigus, mis esineb ühel inimesel 4 000-dest. Täna on fakt, et tegelikkuses esineb seda vähemalt ühel 133-st, mis on diagnoositud. Konservatiivne hinnang on, et üks inimene seitsmest kannatab tegelikkuses gluteeni talumatuse all.
Tsöliaakia (e gluteenitalumatus) on seedesüsteemihaigus, mis kahjustab peensooles olevaid hatte, põhjustades kroonilist põletikku viies võimetuseni toitu seedida. Need hatid võimaldavad toitu seedida. Hatte kahjustab gluteen, mida võib leida järgmistes teraviljades: nisu, rukis ja oder. Osad inimesed ei talu ka hirssi ja kaera ning piima. Inimestel, kellel on diagnoositud tsöliaakia ning kes tarbivad gluteeni, hakkab immuunsüsteem kahjustama peensoolt, mis ajapikku põhjustab alatoitumist vähesest toitainete omandamisest. See omakorda võib põhjustada anoreksiat kuid ka ülekaalulisust. Ala- ja ülekaalulisus on üks gluteenitalumatuse märke.
Suur kääritamata täisteraviljade tarbimine, eriti nisu tarbimine, tekitab tohutut pinget kogu seedesüsteemile. Lõpuks ütleb süsteem üles ning sulle jäävad allergiad, vaimsed haigused, kroonilised seedehäried ning seente vohamine. Need on ainult mõned näited. Kääritamise käigus lagundatakse valgud lihtsamateks ühenditeks, mille imendumine on palju kergem. Gluteenitalumatus on midagi, mis on vähe mõistetud ning harva diagnoositud arstide poolt. Kui sa kaebad gluteeni talumatusele sarnaseid sümptomeid, siis pannakse sulle diagnoosiks kas reflukshaigus, kergesti ärrituv soolestik või depressioon. Põhjus, miks gluteeni talumatust ei kahtlustata, on lihtne. Seda mõistetakse tänapäeval halvasti, sümptomid varieeruvad mõjutades erinevaid piirkondi su kehas. Mõned sümptomid on kõhulahtisus, kõhupuhitused, kõhu pundumine ning üldised soolestiku ebamugavused. Muud sümptomid on veel peavalu, suuhaavandid, kaalu tõus või langus, kehv immuunsüsteem, kroonilised nahahaigused ning aneemia. Tüüpilised kaebused on käitumishäired, luude või liigeste valud, väsimus, kahvatus, halb hingeõhk, võimetus kaalus juurde võtta, lihaskrambid, lihaste nõrkus, kipitus ja uimus jalgades, mis on põhjustatud närvide kahjustusest.
Teised terviseprobleemid, mida on seostatud gluteenitalumatusega, on epilepsia, kilpnäärme haigused, esimese tüübi diabeet ning reumatoidartriit.
Väljapääs
Et teada saada, kas sul on gluteemitalumatus, tasub esmalt kasutada elimineerimismeetodit. Siinjuures tuleks olla ettevaatlik, palju toidud (eriti töödeldud), ravimid ja toidulisandid sisaldavad gluteeni.
Gluteenitalumatuse ravi ongi gluteenivaba dieet. Esimesed tulemused on juba näha pärast esimest nädalat, kogu peensool paraneb siiski 3-6 kuud. Alles siis hakkavad hatid uuesti toitaineid korralikult endasse imendama.
Gluteenivaba dieet tähendab toidulaualt nisu, rukki, odra ning kaera eemaldamist. Lisaks on gluteeni peidetud osadesse toidulisanditesse nagu modifitseeritud toidutärklis, säilitusained ja stabilisaatorid, samuti sisaldavad gluteeni osad ravimid ja vitamiinid ning joogid.
Aluseline elustiil
Milline on gluteenitalumatuse seos aluselise elustiiliga? Toidud, mis sisaldavad gluteeni, on aluselise toitumise 20% hulgas, mida peaksime tarbima piiratult ja koos rohke salatiga. Seda esiteks.
Robert O Young on oma raamatus kirjutanud, et tarbima peaks värskeid teravilju, mis ei ole veel kääritatud. Need ei ole läinud oma koostiselt veel toksiliseks. Seda teiseks.
Kolmandaks on kogu aluselise elustiili üks ja ainus põhimõte - üks haigus, üks ravi. See peaks ütlema kõik. Seda ka neile, kes väidavad, et tegemist on päriliku haigusega. Pärilikkusega on seotud ainult see, et meie toitumistavad on perekonna siseselt sarnased ning anname neid ka edasi oma lastele.

1 comments:

Anonymous said...

Olen Mavis Calos, esindaja Aiicco kindlustus plc, anname välja laenu individuaalsed
erinevused usalduse ja au. anname laenu intressimääraga 2%. kui olete huvitatud võtke meiega ühendust selle ettevõtte e-pos (amaah.credit.offer@gmail.com) nüüd jätkata oma laenu üleminekudokumendi ok. kui teil on vaja laenu, et luua ettevõtte või kooli te olete väga teretulnud Aiicco kindlustus plc. Võite meiega ühendust võtta ka selle e-post: ( maviscalos_laen_laenamine@outlook.com ). saame üle kanda summa, mida taotletakse enne nädalas.

DO YOU NEED LOAN FOR PERSONAL BUSINESS? IF YES CONTACT OUR EMAIL ABOVE TO PROCEED WITH YOUR LOAN TRANSFER IMMEDIATELY OK.